Visuele Effecten

Op de set

De computerwereld in de film, een mix van live action en 3D-animatie, werd op een unieke manier opgebouwd. De makers hebben een ingenieuze constructie bedacht die hen hebben toegelaten om spectaculaire camerabewegingen te maken en het rondrennen van de kinderen in het virtuele decor zeer dynamisch te filmen.

Labyrinthus - Visual Effects
Voor de scènes die zich in de virtuele wereld van het computerspel afspelen, bewogen de acteurs zich op een draaiende loopband die opgesteld stond voor een groene achtergrond, een ‘green key’. Op die manier is het de omgeving die in plaats van de camera beweegt. Nooit eerder werd voor een Belgische filmproductie een dergelijke constructie gebruikt.

Labyrinthus - Visual Effects

Labyrinthus - Visual Effects

De ‘green key’ is indrukwekkend want deze was 22m lang, 7m hoog en 3m diep. De afmetingen van de loopband waren 3m x 2,5m en de diameter van de draaischijf was zo’n 8 meter.

In Postproductie

De postproductie van deze film is heel wat complexer dan de meeste Belgische films. In de preproductiefase zijn er tal van designs, moodboards en concepttekeningen gemaakt. Daaruit werden de eerste 3D-modellen gebouwd, die later tot de uiteindelijke decors hebben geleid.
Ook de specifieke set-up in de studio werd minutieus voorbereid. In een eerste fase is het hele systeem virtueel getest en is er in de computer een simulatie opgesteld die heeft bepaald hoe de reële installatie in de studio er uitzag.

Labyrinthus - Virtuele Studio

Labyrinthus - On Set

Na de opnames en de beeldmontage werden alle scènes die zich in de virtuele wereld van het computerspel afspelen aan een heel specifiek proces onderworpen. Vooreerst dienden alle camerabewegingen geanalyseerd te worden zodat de virtuele camera een exacte representatie werd van de camera op de set. Daarna werden alle markeringen op de groene achtergrond weggehaald. Vervolgens werden de acteurs en camera in de virtuele wereld geplaatst en werd er gekeken of de geanimeerde decors op de juiste plek stonden. Tot slot werden de 3D-decors afgewerkt en worden de live beelden terug samengebracht met de CGI. Het hele proces nam uiteindelijk bijna een jaar in beslag.

Labyrinthus - Visual Effects - Compositing

Labyrinthus - Visual Effects - Compositing

 

Labyrinthus - Making Of

Labyrinthus - Making Of