Scenarist: Pierre De Clercq

Pierre De Clercq

Pierre De Clercq debuteerde met de lange kunstdocumentaire ‘Jan Cox, A Painter’s Odyssey’ [co-auteur Bert Beyens], die de Prix de la Meilleure Monographie won op het Festival du Film sur l’Art van Montréal. Hij schreef daarna voor de VRT nog verschillende documentaires, onder meer ‘De Laatsten der Mohikanen’, een hommage aan markante boekhandels in Amsterdam, Brussel, Londen en Rome.

Met Erwin Provoost creëerde hij de televisiereeksen ‘Windkracht 10’ (1997-1998) en ‘Flikken’ (1999-2010). Daarna schreef hij de speelfilms ‘Verlengd Weekend’ (2005) en ‘Windkracht 10’ (2006), allebei in een regie van Hans Herbots. Samen met Jean-Claude Van Rijckeghem schreef hij het scenario voor ‘Man zkt Vrouw’ (2007) dat werd geregisseerd door Miel Van Hoogenbemt.

Voor ‘Hasta La Vista’ [regie Geoffrey Enthoven, productie Mariano Vanhoof/Fobic Films, 2011] kreeg hij de Prijs voor Beste Scenario 2012 (ex-aequo met ‘Rundskop’) van de Vlaamse Scenaristengilde en Ensor voor Beste Scenario 2012. De film werd (o.a.) bekroond met de Grand Prix des Amériques en Public Award op het World Film Festival te Montréal, Golden Spike voor Beste Speelfilm en Prijs van de Jeugd op het 56e Internationaal Film¬festival van Valladolid, Prix du Public op de 24e Rencontres Cinématographiques van Cannes, Prix du Public op het 15e Festival International de l’Alpe d’Huez, Best Feature Film op het 22e Cinequest Film Festival, Audience Award, 47th Karlovy Vary IFF en People’s Choice Award for Best European Film op de European Film Awards.

Begin dit jaar kwam ‘Halfweg’ in de zalen en behalve ‘Labyrinthus’ volgt dit najaar ook nog ‘Brabançonne’, een filmmusical over België eveneens van zijn hand en geregisseerd door Vincent Bal.
Half augustus start in Ierland de verfilming van zijn scenario ‘Winnipeg’. Regisseur is opnieuw Geoffrey Enthoven in een productie van Fobic Films.